Web: http://www.devatgi.ro/hu

„ Olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája.” (Szentgyörgyi Albert)

A Téglás Gábor Elméleti Líceumot 2005-ben alapították. A város minden magyar tannyelvű osztályát ugyanabban az épületben helyezték el. Ez egy magyar tannyelvű állami oktatási intézmény, amelyben működik óvoda, elemi iskola, gimnázium és líceum.

A 2018-2019-es tanévben 477 tanuló van az intézményben, ebből 92 óvodás, 136 elemi osztályos, 120 gimnáziumi diák, 129 középiskolás diák. Az elemi és gimnáziumi diákok többnyire Dévaiak, de a szomszédos településekből is jönnek, a középiskolások pedig a megye összes településéből jönnek, ahol magyar közösség van, mert ez az egyetlen állami iskola, ahol magyar nyelven középiskolában tanulhatnak a diákok.

Iskolánk az egyetlen magyar középiskola Hunyad megyében. A megyei magyar nemzetiségű diákoknak kétféle középiskolai oktatási formát biztosít az intézmény:

– elméleti: matematika-informatika / természettudományok osztályokkal

– technológiai: turisztikai és vendéglátóipari osztályok.

A Téglás Gábor Elméleti Líceum szerepe az, hogy együttműködve a gazdasági, társadalmi és kulturális környezettel európai színvonalú oktatási szolgáltatásokat nyújtson, valódi oktatási és kulturális központ legyen a régió közösségének, különösen a magyar közösség számára.