Web: https://www.zsgmarianum.edu.sk/

Intézményünk elődje, a komáromi MARIANUM azzal a céllal jött létre 1929-ben, hogy „a felvidéki magyarságnak a véréből való papot, tanítót és értelmiséget neveljen“. A maga korában sikeres intézményt – mely kisszemináriumként, egyházi kollégiumként is működött – 1947-ben államosították.

A rendszerváltás után, 1994-ben alakulhatott újjá, ekkor nyitotta meg kapuit az egyházi általános iskola, mely 2000-től gimnáziummal, 2001-től óvodával bővült. 2005-ben e három intézmény egyesülésével jött létre (az országban elsőként) a MARIANUM Egyházi Iskolaközpont, melyben jelenleg több mint 400 diák végzi a tanulmányait.

A négyéves gimnáziumunkban 70 katolikus és református diák tanul. Általános irányultságú, az utolsó évfolyamban specializációs lehetőséggel. Családias, diákközpontú a mi iskolánk. Nagyrészt ennek is köszönhető, hogy diákjaink kiemelkedő sikerrel jutnak be az általuk választott neves egyetemekre, főiskolákra.

Bár diákjaink tanulmányi sikerei mellett méltán vagyunk büszkék híres énekkarunkra, színjátszóinkra, versenyeredményeinkre, mégis úgy tartjuk, hogy az oktatási-nevelési folyamatban nem a versenyszellem az elsődleges. Sokkal fontosabb annál tanulóink személyiségének fejlesztése, a magyar és az egységes keresztény kultúra ápolása. Hisszük, hogy az ERASMUS+ LELLE2 projekt is nagymértékben hozzájárul majd nevelési céljaink és elképzeléseink megvalósításához.